Product categorieën

Categorieën zijn groepen producten die u op dezelfde pagina in uw winkel wilt weergeven (bijvoorbeeld Damesmode, Herenkleding). Ze helpen klanten om sneller door de winkel te navigeren en de producten te vinden die ze nodig hebben. Hetzelfde product kan tegelijkertijd tot meerdere categorieën behoren. Lees meer over hoe u de categorieën in uw winkel beheert.

Categorieën en subcategorieën maken

De producten uit één categorie worden vermeld op een aparte pagina in de winkel voorpagina. Deze pagina kan een beschrijving en een uitgelichte afbeelding hebben. Zorg er bij het toevoegen van een afbeelding voor dat deze de inhoud van de categorie goed weergeeft.

Gebruik de beschrijving om uw klanten te vertellen wat ze in deze categorie zullen vinden en wat het beste is aan de producten daar. Probeer de beschrijving niet te lang te maken.

In uw winkel kunt u een complexe categoriestructuur maken met verschillende niveaus. Categorieën van het eerste niveau worden hoofdcategorieën genoemd. Dit zijn de categorieën die uw klanten zien in de hoofdnavigatie. U kunt ook categorieën van het tweede, derde, enz. Niveau binnen uw hoofdcategorie maken. Ze worden subcategorieën of kindcategorieën genoemd.

Een duidelijke en beknopte categoriestructuur maakt de navigatie in uw winkel intuïtief. Hierdoor kunnen uw klanten gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Daarom raden we aan om uw categoriestructuur te plannen voordat u producten toevoegt.

Klanten kunnen door uw categorieën en subcategorieën navigeren met behulp van broodkruimels – speciale links die het pad tonen naar de pagina die ze momenteel bekijken.

Hier zijn de stappen om een ​​nieuwe categorie van het eerste niveau te maken:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Klik op Nieuwe categorie toevoegen
  3. Voer de naam van uw categorie inU kunt de naam van een categorie later op elk moment wijzigen. Om dit te doen, wijzigt u gewoon de tekst in het veld Naam en slaat u de wijzigingen op.
  4. Klik op Bestand kiezen om een ​​afbeelding voor uw categorie te uploaden. U kunt een afbeelding uploaden die uw categorie vertegenwoordigt of een afbeelding van een product uit de categorie
  5. Voer de omschrijving in. U kunt beschrijven wat voor soort producten er in die categorie zitten, of laat het gewoon leeg:
  1. Klik op Opslaan .

Om een ​​nieuwe subcategorie aan te maken:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Selecteer de categorie waaraan u een subcategorie wilt toevoegen uit de categoriestructuur aan de linkerkant.
  3. Klik op Nieuwe subcategorie toevoegen
  4. Voer de naam van uw categorie in
  5. Klik op Bestand kiezen om een ​​afbeelding voor uw categorie te uploaden. U kunt een afbeelding uploaden die uw hele categorie vertegenwoordigt of een afbeelding van een product uit de categorie
  6. Voer de omschrijving in. U kunt beschrijven welke producten in die categorie vallen, of u kunt het leeg laten
  7. Klik op Opslaan .

Producten aan categorieën toewijzen

In uw winkel moet een product tot minimaal één categorie behoren. Dus wanneer u producten toevoegt zonder ze aan een van uw eigen categorieën toe te wijzen, worden ze automatisch toegewezen aan de categorie Winkelvoorpagina en verschijnen ze als aanbevolen producten op uw winkel voorpagina.

Om producten in uw eigen categorieën weer te geven, moet u ze aan deze categorieën toewijzen. U kunt producten tegelijk aan meerdere categorieën toevoegen. Een artikel dat bijvoorbeeld tot de categorie Schoenen behoort, kan in de uitverkoop zijn en ook tot de categorie Uitverkoopartikelen behoren.

Om een ​​product aan een categorie toe te wijzen:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Selecteer de categorie waaraan u een product wilt toewijzen uit de categoriestructuur aan de linkerkant.
  3. Schakel over naar het tabblad Categorie producten .
  4. Klik op Producten toevoegen
  1. Selecteer de benodigde items in de lijst. U kunt de producten filteren op SKU en naam.
  2. Klik op Producten toevoegen om items in massa toe te wijzen (of klik op het pluspictogram om producten één voor één toe te wijzen):

Naast het aanbrengen van dergelijke wijzigingen op categorieniveau, kunt u ook een product aan categorieën toewijzen (of een product van de ene categorie naar de andere verplaatsen) rechtstreeks op de bewerkingspagina van het product:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Producten .
  2. Open het product in bewerkingsmodus.
  3. Klik in de sectie Categorieën onderaan de pagina op Categorieën toewijzen aan dit product
  4. Selecteer de categorie waaraan u het product wilt toewijzen en klik op OK
  1. Klik op Opslaan .

U kunt zien hoeveel producten aan deze of geen categorie zijn toegewezen in de categoriestructuur in uw winkelbeheerder in Catalogus → Categorieën :

Houd er rekening mee dat het enkele minuten kan duren voordat de nummers in de categoriestructuur zijn bijgewerkt nadat u wijzigingen hebt aangebracht in uw catalogusstructuur.

Producten van de ene categorie naar de andere verplaatsen

Mogelijk moet u producten in uw winkel herschikken en naar een andere categorie verplaatsen. U kunt dit doen door de producten te exporteren en ze naar een nieuwe categorie te importeren of door de categorieën handmatig te bewerken.

De producten exporteren en opnieuw importeren naar een nieuwe categorie

Om veel producten te herschikken, kunt u ze het beste importeren met nieuwe parameters. U moet de producten die u wilt wijzigen exporteren, ze in een spreadsheet bewerken en ze vervolgens opnieuw uploaden naar uw winkel met de importfunctie. Raadpleeg de artikelen over het exporteren en importeren van uw producten.

De categorieën handmatig bewerken

Hier zijn de stappen om de producten handmatig opnieuw te rangschikken:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Zoek de gewenste categorie in het linkerpaneel en klik erop.
  3. Open het tabblad Categorie producten.
  1. Klik op Alles verwijderen . Ze zijn nu niet gecategoriseerd en zullen op de winkel voorpagina worden vermeld, net als aanbevolen producten.
  2. Open de categorie waar u de producten naartoe wilt verplaatsen.
  3. Open het tabblad Categorie producten .
  4. Klik op Producten aan categorie toewijzen .
  5. Selecteer in de pop-up de producten die u wilt toevoegen.
  6. Klik op Producten toevoegen.
  1. Deze producten staan ​​nu vermeld onder de gewenste categorie.

Producten sorteren in categorieën

U kunt kiezen in welke volgorde de producten in de etalage aan uw klanten worden getoond. Producten kunnen automatisch worden gesorteerd op datum toegevoegd, op prijs of op naam. Of u kunt een aangepaste volgorde van producten binnen een categorie instellen en de producten handmatig op de gewenste manier rangschikken.

De volgorde van categorieën wijzigen

Als u eerst enkele categorieën wilt weergeven, kunt u de volgorde van categorieën en subcategorieën eenvoudig wijzigen:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Versleep categorieën in de categoriestructuur

Categorieën uitschakelen en verwijderen

Als u een categorie uit uw winkel wilt verwijderen, kunt u deze uitschakelen of permanent verwijderen.

Een categorie uitschakelen

Wanneer u een categorie uitschakelt, wordt deze niet meer in uw winkel weergegeven. Tegelijkertijd kunt u het in het configuratiescherm van uw winkel zien en indien nodig weer inschakelen.

Om een ​​categorie uit te schakelen:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Selecteer de categorie die u wilt uitschakelen.
  3. Klik op Uitschakelen
De ingeschakelde producten uit een uitgeschakelde categorie worden niet weergegeven in de winkel voorpagina, maar zijn nog steeds beschikbaar via een directe link en in de zoekresultaten.

Een categorie verwijderen

Als u een categorie volledig wilt verwijderen, kunt u deze verwijderen:

1. Ga vanuit uw winkelbeheerder naar Catalogus → Categorieën .
  2. Selecteer de categorie die u wilt verwijderen in de categoriestructuur aan de linkerkant.
  3. Klik op Verwijder categorie
De producten die zijn toegewezen aan de verwijderde categorie, worden niet verwijderd. Ze worden verplaatst naar de categorie Winkel voorpagina .

Categorie-afbeeldingen verbergen

Wanneer u een categorie aan uw winkel toevoegt, kunt u een categorie-afbeelding uploaden om te illustreren waar het over gaat.

Als u een categorie zonder afbeelding maakt, toont uw online winkel automatisch een verloopafbeelding voor een dergelijke categorie in de etalage.